Select Page
previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

HOUSE E

2018-2019

The Brief called for a house with generous spaces both indoor and outdoor but where privacy was important. The design process was influenced by several factors, site shape, relationship with neighbours, the golf course and of course the view over the valley. 

The house on plan consists of three parts, a wing on the south that forms a hard edge to the neighbouring dwelling which already formed a hard edge thereby creating a concealed service alley. The second part is a wing on the east edge shared with the golf course fairway.  The third part is a glazed double volume atrium linking the two wings.

The elevation consists of number of layers; standing seam roof sheeting, which also clads the first floor and then rests on the heavy brick base thereby reducing the scale of the dwelling. On the first’s floor are a number of cantilevered concrete boxes puncture the street cladding.

Materials: Raw off shutter concrete, clay brick, timber and steel are used in a raw form that with weathering over time add character and warmth.

The Internal spaces although very generous are still intimate as the double volume atrium allows for relationship between the social spaces on ground and first floor.

Stainable aspects include water harvesting, thermal massing on west elevation and  double glazing. The landscape is extended with the grasses roof over the garage.